A lelátólakó

A lelátólakó

Magyarország, a stadion-nagyhatalom

Ki kérte?

2016. december 05. - Lacca14

Múlt héten Bonnban voltam, ahol még egy lengőteke meccset sem rendeztek sajnos, így a várnom kellett a következő eseményre hétvégéig. Szombaton aztán volt szerencsém (?!) a helyszínen megnézni a forduló záró mérkőzését, ahol a hazai Debrecen fogadta a Videotont - a fidesz stadionépítési megalomániájának keleti bástyájában – a Nagyerdei Stadionban. Minden meccs 3-kor kezdődött, csak ez 6-kor, mivel ez volt a hétvége kiemelt rangadója. Kiemelten fos volt, ahogy vártam is , szóval ha ez alapján választott az mlsz, akkor csak gratulálni tudok ismételten, telitalálat volt. Ok, nyilván nem, az utóbbi évek 2 legerősebb csapata csapott össze egymással, a játékoskeretük alapján azt gondolom idén is a top 3-ban van mindkét együttes, egye fene…rangadó.

kittis_3.png

A hivatalos 1814-es (!) nézőszám csak a 20.perc környékén tudott összejönni, mivel nem mindenki ment/jutott be a stadionba a kezdő sípszóra, ami 2 okra vezethető vissza:

  1. A kiszolgáló személyzet (értsd: jegyárus néni) 1 főből állt és ezzel a létszámmal nem bírta időben kiszolgálni az érkező „tömeget” tikettel, így nem jutottak be a hazai ultrák, csak a 15. perc környékén. Rendőrből, biztonsági őrből természetesen minden ultrára jutott minimum egy, így legalább nem féltek szegények, vigyáztak rájuk rendesen.
  2. Kedves mlsz, hát nem lehetett volna 18.30-ra rakni a kezdést?! Kornkurálni akarunk a barsza-reálmadriddal? Kérem szépen… majdnem sikerült. Nagy megdöbbenésemre a szurkolói bolt mellett egy óriás mozivásznas szobában, plüss fotelekben a spanyol rangadót adták a sport1-en és az emberek csak úgy tobzódtak, de ezt meg is értem, hiszen a kedvenc csapatuk játszik Katalóniában (viszkáelbárszá, hálámádrid – anyád!), a Loki csak a második lehet náluk a sorban, kint amúgy is zimankó van, még az ember lehelete is látszik a -1 fokban, a szék még a párnán keresztül is hűti az ember fenekét, a sör sem csúszik, a szotyizáskor fázik az ember keze... NEM, nem értem meg! Maradjanak akkor otthon, nézzék azt a rohadt biszembaszomot, utána még időben át tudnak kapcsolni a magyar kezdésre.

És igen, ez komolyan felmerült bennem, ahogy beléptem a stadionba (sőt végig ez volt az érzésem): mi értelme kijönni, hogy a helyszínen nézze meg az ember a meccset? Síri csend volt, amíg meg nem érkeztek az ultrák, utána is nyomasztóan vérszegény szurkolás hallatszott mindkét oldalról, az oldallelátók pedig továbbra is csendbe burkolóztak. Fehérvárról jöhettek vagy 50-en, respekt nekik tényleg, aki még utazik is e miatt a szar magyar foci miatt (jaj, bár én is utazhatnék szurkolni), de sajnos egyik tábor sem tudta megtölteni hanggal, uram bocsá’ hangulattal azt a nyamvadt 20 ezres stadiont. (ja, és nem hazudtam az elején, a meccs tényleg kínszenvedés volt, a sok technikai hiba miatt én kérnék most elnézést a játékosok helyett, sírt a labda, no de ezt is megérthetjük, kinek van kedve -1 fokban futkorászni – még milliókért sem, hülye vagy?!)

Azonban inkább vissza a stadionokhoz. A másik érzés ami elfogott és fogott el eddig is minden alkalommal, amikor egy ilyen „építészeti csodába”, „kincsesdobozba” és még sorolhatnám a jelzőket beléptem: aki volt már külföldön nagy arénákban, első alkalommal ledöbben, hogy fúúú de nagy, hogy fúúú de milyen lehet itt az atmoszféra, alig várod a meccset, a szurkolást, az óriási hangulatot. Aki viszont itthon is volt már a csodálatos pénztemetőkben egészen máshogy gondolja: fúúú de nagy, fúúú de mennyi pénzt beleölhettek, de hogy lesz itt hangulat és különben is minek kellett ezt felhúzni? Egyáltalán el szabad köpködni a szotyihéjakat a hipermodern sorokban, vagy popkornozni és kesudiózni ér csak?

A barátaimmal a Nagykörúton volt egy törzshelyünk, ahova hetente jártunk sörözni, meccset nézni, dumálni, ám a nyáron egyszer csak bezárt, hogy felújítják (pont az az érzés fogott el, mint amikor az Albert Stadiont, a szentélyt búcsúztattuk, hogy elkezdjék építeni a groupama arénát, és mennyire igazam lett.) Pár hónappal később alig vártuk, hogy újra kinyisson a mi kis késdobálónk, ahol 300 forintért ihatja az ember a jó Arany Ászokat és hangos kocsmazajban válthatja meg a világot. Amikor beléptünk már rossz előérzetünk volt a trendi, hipszter berendezést látva, aztán még rosszabb lett, amikor kicsapolták a 600 forintos amerikai komlós Drehert (bazz) és végképp beigazolódott, amikor huszadjára játszották le justin bieber valamelyik kiválóságát a zenecsatornán. Szóval jó, jó, fasza, szép lett, de ki kérte??? Ugyanezt érzem a stadionok esetében is. Jók, szépek, de ki kérte, hogy építsenek nekünk és főleg ennyit ebben a parányi országban? Ki gondolja azt, hogy többen fognak majd kijárni a meccsekre csak az új stadionok miatt a bicskanyitogató színvonal mellett? Ki volt az a még nagyobb okos, aki azt találta ki, hogy majd javul a színvonal, ha új stadionjaink lesznek? Hol van ebben az összefüggés? Tegyük fel, hogy nyílik egy új pláza a városunkban, nagy újdonság, nagy csinnadrattával még talán viktor király is lejön a megnyitóra. A hír hallatán sokan elmennek megnézni az új létesítményt, talán az első hetekben még a 17 éves kutyasérós srácok is gyakrabban viszik el a barátnőiket a padon csókolózni, mert új a környezet, de pár hónap múlva már csak az megy el, akinek dolga van ott. Mondjuk ruhát szeretne venni, beül a moziba, stb. Ugyanez a helyzet a stadionokkal is csak pepitában, csak azt, hogy „dolga van”, helyettesítsük be arra, hogy „az élete a csapat”. A többi divatszurkoló szépen lassan elmaradozik, elmúlik az újdonság varázsa. A Fradinál, a legutóbbi stadionnyertes MTK-nál még ingyenjegyekkel kozmetikázzák a nézőszámokat, becsábítanak néhány iskoláscsoportot arcfestésre, de ez akkor is ki fog fulladni, erre a gyenge játékra stadion ide, stadion oda, nem lesz kíváncsi senki, aki meg ilyen perverz mint én és néhány hasonlóan szocializálódott társam, kíváncsi lenne, az ilyen olyan kártyákkal, szkennerekkel, intézkedésekkel, diktatúrával távol van tartva a stadionoktól.

Visszasírom az Albertet, a nagykanizsai betonlelátókat, az egerszegi vendégszektort, ahol számomra ez az egész életérzés kezdődött, imádom a Fáy utcai gazokkal benőtt lépcsőket, szeretek Kispestre menni a betonteknőbe, gyönyörűek a kipofozott, egy oldallelátós kis vidéki pályák is (inkább mentem volna a hétvégén Kisvárda-Balmazújvárosra). És azt gondolom, aki a szurkolás és a játék miatt megy ki, az ennyivel be is éri, nem kell több. Ja de, legyen sör!    

otthonunk_e_szentely.jpg

Íme 2 kis grafikon, ami talán szemlélteti, hogy hol járunk most, mennyire kihasználtak az újonnan épült stadionjaink (2014). Az első a megkozmetikázott nézőszámokat mutatja 2016-ban (éljen a párt, éljen a sajtószabadság, de most csak ezekkel az adatokkal tudok számolni és mégy így is siralmas), a második pedig a befogadóképességhez viszonyított kihasználtságot százalékban. 10 perc alatt össze lehet dobni, szóval ha venné valaki a fáradtságot és „ott fönt” is összedobná, talán rájönne, hogy elég lett volna nekünk egy vadiúj Népstadion, ahol játszhat a válogatott, a többi helyszínen pedig kicsit kifesteni, talán a székeket lecserélni, az elhasználódott vízvezetékeket kicserélni, hogy az a szegény amúgy igénytelen ultra ne álljon bokáig húgyban és a régi falak között élvezhesse imádata tárgyát, ahol a gyepbe, a betonba beleivódott az a hagyomány és tradíció, aminek az alapjait azok a játékosok és vezetők tették le, akiket am már sajnos csak visszasírunk.

Jó, mondhatja az ellentábor, hogy így nem lenne szkájbox, ahol üzleti tárgyalásokat lehet tartani a meccsek alatt, esetleg hosstesseket elcsábítani egy-két csík vízszintes kólára, majd fujatásra, pacsizni a market zrt.-vel és a politikusokkal, hogy a pénzek jól cirkulálódjanak – ez is egy nézőpont…

   

A nézőszámok alakulása a 2014-ben épített stadionokban (2016)

 

A 2014-ben épített stadionok kihasználtsága (2016)

 

Az első ábrán jól látszik, hogy milyen kevesen kíváncsiak a meccsekre és az is, hogy a Fradi kozmetikázik legjobban. A másodikban elsőre szembetűnő, hogy 2016-ban még sehol nem sikerült elérni a teltházat (korábban is csak gálameccseken), az 5 stadionban a félház is mindössze 9-szer jött össze egy év alatt.

 

 

A gépezet azonban nem áll le, a 2014-es dömping után jön 2017, kapaszkodjatok: a Népstadiont már ledózerolták (sohasem gondoltam, hogy még az ott játszott fradimeccseket is vissza fogom sírni), hamarosan búcsút mondhatunk a fővárosban a Vasas és Honvéd stadionnak is, vidéken jön a Gyirmót, Mezőkövesd, Haladás, Diósgyőr, Videoton stadion és ez még csak az embéegy volt.

Fogom a fejem, de tényleg, ezt ki kérte???

És igen, igazat kell adnom a „károgó kisnyugdíjasoknak”, inkább költenénk kórházakra meg iskolákra.

 

szar_minden.jpg

Legközelebb a svédországi női kézi EB-ről és egy dán foci bajnokiról jön a skandináv beszámoló. Olvassatok akkor is!

A bejegyzés trackback címe:

https://lelatolako.blog.hu/api/trackback/id/tr3112025303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hedgy 2016.12.05. 20:51:04

R.I.P. Presszó 53 :(
süti beállítások módosítása